نگاهي به تحول تلفنهاي همراه از آغاز تا امروز
تلفنهاي همراه از دستگاههاي بزرگ 36 كيلويي كه در خودرو نصب ميشدند تا پايانههاي ريزي كه در جيب جاي ميگيرند، راه درازي پيمودهاند. آنچه زماني هزاران دلار قيمت، يك كيلو وزن و60 دقيقه عمر باتري داشت، اكنون با 99 دلار قيمت، 113 گرم وزن و 5 تا 10 ساعت عمر باتري شامل امكانات كامل رايانه، دوربين ويديويي، پخش صوتي و تصويري و دسترسي به اينترنت پرسرعت شده است.
به گزارش سرويس ارتباطات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تلفنهاي همراه با گذشت سالها بسيار كوچكتر اما از نظر قابليت و محبوبيت بزرگتر شدهاند؛ اين گزارش به بررسي نحوه تغيير و تحول تلفن همراه در طي دهههاي گذشته پرداخته است. با معرفي شماري از اين تلفنها نگاهي كوتاه به تاريخ تحول تلفن همراه مياندازيم البته تلفنهاي معرفي شده بازتاب نخستين يا بهترين تلفن همراه نيستند و تنها برخي از مراحل تحول تلفن همراه را در طي پنجاه سال گذشته نشان ميدهند.
*SRA/ سيستم تلفن سياراريكسون؛ 1956
در ايام پيش از فعاليت شبكههاي تلفن سلولاري، تلفنهاي همراه جهان فاقد يك استاندارد واحد بودند. درعوض از روشهاي ارتباطي متنوع كه برمبناي رايانه با رايانه تعريف ميشدند، استفاده ميكردند.
تلفن 40 كيلويي MTA اندازه و وزن سيستمهاي تلفن همراه اوليه از دوران پيش تقويتکننده سيگنالهاي صوتي را داشت. بيشتر اين تلفنها سنگين بوده و مصرف برق بالايي داشتند كه نصب دايم آنها را در يك خودرو الزامي ميكرد.
عده كمي صاحب اين تلفن بوده، آن را استفاده كرده و يا حتي با آن برخورد كردند، بهعنوان مثال خدمات براي اين مدل نمايش داده شده تنها در دو شهر سوئد وجود داشت و به كمتر از 125 نفر از سال 1956 تا 1967 خدماتدهي ميكرد.
خصوصيتهاي قابل توجه اين است كه نخستين سيستم تلفن همراه خودكار بود كه نيازي به اپراتور انساني براي اتصال دستي كاربر به يك خط تلفن خارجي نداشت.
*DynaTAC 8000X موتورولا؛ 1983
موتورولا، DynaTAC 8000X را كه نخستين تلفن همراه دستي جهان بود در سال 1973 معرفي كرد اما 10 سال طول كشيد تا اين تلفن به بازار عرضه شود.
در اين مدت مهندسان قابليتهاي بيشتري را در فضاي كمتري گنجاندند و موتورولا زيرساخت مورد نياز را كه آنتنهاي ضروري براي سرويس تلفن همراه بودند، ساخت.
به محض عرضه در سال 1983، تلفن DynaTAC 8000X به نماد فرهنگي زمان و به دليل قيمت 3995 دلارياش به نمادي از ثروتمندي تبديل شد و همچنين يك تلفن شگفتانگيز به شمار ميرفت كه يك شخص ميتوانست در هر جايي از آن استفاده كند.
با تلفن DynaTAC تحول تلفن همراه سرانجام آغاز شد و از خصوصيت هاي قابل توجه آن اندازه كوچك، وزن سبك، نخستين تلفن همراه دستي بود.
*نوكيا موبيرا تاكمن؛ 1984
گوشي دستي DynaTAC موتورولا پيشرفت قابل توجهي بود اما اندازه آن به دليل فنآوري باتري آن دوران بسيار محدود كننده بود. اين تلفن در بهترين وضعيت تنها 60 دقيقه زمان مكالمه فراهم ميكرد، در حالي كه تلفنهاي بزرگتر با باتريهاي پرظرفيتتر مانند موبيرا تاكمن ميتوانستند ساعتها كاركرد مداوم را فراهم كنند.
تلفن همراه قابل حمل، زمان نسبتا طولاني گفتوگو از خصوصيتهاي قابل توجه است.
*MicroTAC موتورولا؛ 1989
موتورولا پس از موفقيت DynaTAC تلفن كوچكتر و سبكتر MicroTAC را در سال 1989 معرفي كرد. در اين تلفن ايده صرفهجويي در فضاي جديدي لحاظ شده بود.
مهندسان موتورولا بخشي از سختافزار اين تلفن را در يك بخش تاشونده قرار داده بودند كه ميتوانست به داخل يا خارج تا شود و به اين ترتيب اندازه تلفن را هنگامي كه مورد استفاده نبود كاهش دادند.
اين مفهوم تاشو در بسياري از تلفنهاي امروزي همچنان به چشم ميخورد و خصوصيتهاي قابل توجه آن نخستين تلفن تاشو، نخستين تلفن جيبي، كوچكترين و سبكترين تلفن سلولاري در زمان عرضه بود.
*موتورولا 2900 بگ فون؛1994
هنگامي كه بسياري به تلفن ماشيني دهههاي 1980 و 1990 فكر ميكنند، تلفن كيفي را همانند موتورولا 2900 وصف ميكنند. اين كيف شامل فرستنده و گيرنده و باتري بود و كاربر از يك گوشي سيمي بسيار سبكتر استفاده ميكرد. دارندگان ميتوانستند اين كيف را برروي شانه حمل كنند اما حجم كلي تلفن كيفي استفاده آن را به خودروها محدود ميكرد.
با اين كه تلفنهاي كوچكتر در بازار وجود داشتند، تلفنهاي كيفي تا اواخر دهه 1990 متداول ماندند كه به دليل زمان طولاني گفتوگو و برد بيشتر آنها بود.
تلفنهاي كيفي با كمك باتريهاي سنگينتر ميتوانستند امواج سلولاري را با قدرت بيشتري ارسال و استفاده از تلفن را در مسافتهاي دورتر از برج گيرنده امكانپذير كنند. اين مساله در ايامي كه پوشش سلولاري به گستردگي امروز نبود، بسيار اهميت داشت و خصوصيتهاي قابل توجه اين تلفن، زمان گفتوگوي طولاني، عمر باتري و محدوده امواج بيشتر بود.
*StarTAC موتورولا؛1996
موتورولا در سال 1996 ساخت تلفنهاي همراه را كوچكتر كرده و تلفن StarTAC با 88 گرم وزن را عرضه كرد كه فورا به محبوبيت و تاثيرگذاري دست يافت.
اين تلفن برمبناي طراحي مدل MicroTAC توسعهيافته و به كاربران امكان ميداد هنگامي كه صحبت نميكنند تلفن را تا كنند. شكل كلي StarTAC به طور گسترده مورد تقليد قرار گرفت و درصد زيادي از تلفنهاي همراه امروزي همچنان از اين طراحي بهره ميگيرند.
از خصوصيتهاي قابل توجه ميتوان به نخستين طراحي تلفن همراه تاشو، كوچكترين و سبكترين تلفن همراه در زمان عرضه به بازار اشاره كرد.
*9000i Communicator نوكيا؛1997
با اين كه نوكيا 9000i نخستين تلفن هوشمند نبوده و بسياري IBM Simon را حائز اين عنوان ميدانند، اين تلفن شروع واقعي دوران تلفن هوشمند را نشان ميدهد. نوكيا 9000i، درواقع يك رايانه جيبي و يك تلفن همراه جا گرفته در آن بود.
تنظيمات فيزيكي اين تلفن در آن زمان تازه به شمار ميرفت؛ كاربران ميتوانستند 9000i را به شكل كشويي افقي باز كنند تا يك صفحه LCD عريض و يك كيبورد كوئرتي پديدار شود و پس از تا شدن شبيه يك تلفن همراه معمولي ميشد.
اين تلفن ميتوانست دورنگار، پيام كوتاه و ايميل ارسال و دريافت كند و همچنين دسترسي به وب محدود از طريق پيامكهاي 160 كاراكتري داشت و داراي قابليتهاي سازماندهنده همانند رايانههاي جيبي PDA بوده و از خصوصيتهاي ميتوان به نخستين تلفن هوشمند نوكيا، نخستين تلفن همراه و PDA پيشرفته، اتصال به اينترنت سيار بودن اشاره كرد.
*نوكيا8810؛ 1998
تمامي تلفنهاي همراه در سالهاي نخست با آنتنهاي خارجي عرضه ميشدند كه شكل نازيبايي به تلفن ميبخشيد. مهندسان نوكيا با طراحي يك آنتن صاف كه ميتوانست در داخل بدنه تلفن همراه پنهان شود راهي براي حل اين مشكل يافتند. در نتيجه تلفن 8810 نوكيا نخستين تلفن مستطيلي شكل در معناي پيشرفته بود.
اين طراحي كوچك، فشرده و غيرتاشو بهزودي به استاندارد براي بسياري از گوشيهاي نوكيا تبديل شد و امروزه ديگر آنتن تلفن همراه خارجي مشاهده نميشود. خصوصيتهاي قابل توجه اين تلفن نخستين تلفن همراه بدون آنتن خارجي، نخستين تلفن همراه مستطيلي شكل بود.
*نوكيا 7110 ؛ 1999
زماني نهچندان قبل، WAP (پروتكل كاربردي بيسيم) مساله مهمي بود؛ صنعت تلفن همراه WAP را طراحي كرد تا دسترسي به وب را برروي دستگاههاي سادهاي كه قدرت پردازش محدود و نمايشگر داشتند، مانند تلفنهاي همراه بين 1999 تا 2002، امكانپذير كند.
كاربران با مرور WAP بهجاي گرافيك غني، نسخه ساده و متني از وب را مشاهده ميكردند. نوكيا نخستين شركتي بود كه با 7110 مرور WAP را در يك تلفن همراه گنجاند.
در عصر حاضر با وجود تلفنهاي هوشمند با مرورگر كامل، صفحات بزرگ و سي پي يوهاي قدرتمند، WAP يادآور گذشته است. اما خصوصيتهاي قابل توجه اين مدل، نخستين تلفن همراه مجهز به WAP، پوشش روي صفحه كليد كشويي جذاب آن بود.
* بلك بري 5810 ريم؛2002
برند بلك بري به شكل پيجرهاي دو طرفه ساده در سال 1999 آغاز شد؛ اما در سال 2002 و با 5810 به مجموعه تلفنهاي هوشمند تغيير يافت. تلفنهاي بلك بري با قابليت ايميل و كيبورد براي نوشتن پيام كوتاه بهزودي به ابزار ضروري بازرگانان و كاركنان حرفهيي ديگر تبديل شد؛ نخستين بلك بري با تلفن همراه صوتي يكپارچه، پشتيباني از ارسال ايميل خصوصيتهاي قابل توجه اين مدل به شمار ميرود.
*سانيو SCP-5300 ؛2002
چهكسي در تلفن همراهش دوربين ميخواهد؟ هنگامي كه خبر چنين دستگاهي در اوايل اين دهه منتشر شد، اين ايده به نظر برخي احمقانه و حتي افراطي به نظر ميرسيد. سانيو و اسپرينت در سال 2002 تلفن SCP-5300، يعني نخستين تلفن همراه آمريكايي با دوربين توكار را عرضه كردند كه عده زيادي را هيجانزده كرد.
اين تلفن دوربيندار به پديده فرهنگي زمان تبديل شد اما امروزه اينگونه تلفنهاي همراه به قدري متداول شدهاند كه ديگر آنها را تلفن دوربيندار نميناميم. خصوصيتهاي قابل توجه اين مدل، نخستين تلفن همراه آمريكا با دوربين يكپارچه، صفحه رنگي، طراحي تلفن دوربين دار تاشو بود.
*سايدكيك تي موبايل؛ 2002
سايدكيك تي موبايل كه به Danger Hiptop نيز معروف بود در زمان عرضه در آمريكا، به سرعت به دستگاه رويايي پيامك بازها تبديل شد. اين تلفن هوشمند نوآورانه داراي طراحي جديد با يك صفحه LCD بزرگ بود كه چرخيده و تا ميشد تا يك كيبورد كوئرتي را نمايش دهد.
توليد سايدكيك با كيبورد متمايزش تا به امروز ادامه يافته و از سال 2002 الهامبخش بسياري از طراحي مشابه صفحه كليد پنهان و بازشونده بوده است. اين طراحي هوشمندانه و جذاب به محبوبيت پيامنويسي كمك كرده و آن را در ميان جوانان گسترش داد كه خصوصيتهاي قابل توجه آن بزرگ بودن، صفحه تاشو، كي بورد كوئرتي بود
*موتورولا Razr V3 ؛ 2004
موتورولا در زماني كه بيشتر تلفنهاي همراه شبيه يكديگر شده بودند، تصميم گرفت با Razr V3 كه تلفن باريك و تاشوي تخته اي شكل با صفحه بزرگ و يك كيبورد تخت و شيك، دوربين توكار و قابليتهاي مولتي مديا بود، وضعيت موجود را تغيير دهد.
به جز امكانات فني قابل توجه بايد تصديق كرد Razr بويژه از نظر استانداردهاي 2004 كاملا شكل جذابي داشت كه اين حقيقت در محبوبيت گسترده آن تاثير قابل توجهي داشت و طراحي شيك، شكل باريك و مجموعه امكانات كامل از ويژگيهاي خاص آن به شمار ميرفت.
*آيفون اپل؛2007
قابليت اپل براي متحول كردن دنياي ما از طريق دستگاههاي جذاب نبايد دست كم گرفته شود؛ بين اپل دو مكينتاش و آي پاد، اپل بيش از هر شركت ديگري گرايشهاي جديد در فنآوري مصرفي به ارمغان آورده است.
آيفون نيز به همين روال بوده و فراتر از يك تلفن همراه به شمار ميرود؛ اين دستگاه يك رايانه جيبي قدرتمند، يك دستگاه بازي و پخش كننده مولتيمديا است كه دسترسي پرسرعت به اينترنت، ايميل، فيس بوك، توييتر، يوتيوب و هرچه در پوشش تلفن همراه باشد فراهم ميكند.
به طور خلاصه اين دستگاه انقلابي در اين حوزه به شمار ميرود و شركتهاي ديگر به عرضه محصولات مشابه آن اقدام كردهاند. خصوصيتهاي قابل توجه آيفون اين است كه با همه امكانات بهويژه نرمافزار قدرتمند، صفحه بزرگ و شفاف، رابط كاربري مولتيتاچ، ايميل صوتي بصري و غيره است.
نظرات
ارسال یک نظر